Всичко за водата за пералнята

По-малко вода, повече удовлетворение


Една пералня не е равна на друга. Макар, че уредът има същите размери на барабана, разходът на вода може да бъде съвсем различен. Например пералните от марка Hansa при програма Памук (Cotton programme) изразходват при 40 и 60 °C едва 39 литра вода, докато пералня от по-стар тип – дори 50 литра. Средният годишен разход на вода в пералните от марка Hansa е 9-10 хиляди литра. Като сравнение - пералните от по-стар тип изразходват дори 2 - 2,5 пъти повече вода. Годишно, по-ниският разход на вода ще доведе до по-високи икономии и спестявания - дори от нивото на няколко стотин злоти.

Спестяването се показва в "прането"

Освен изборът на модерен, икономичен модел перална машина, си заслужава да обърнете внимание на няколко детайла, касаещи Вашия „стил" на пране. Първо правило – включвайте пералнята едва, когато съберете необходимото количество дрехи. Не забравяйте, че претоварването на барабана може да доведе до увеличаване на разхода на вода и енергия и неефективен резултат от прането. Това е също така една от най-честите причини за повреди на уредите. Зареждайте разумно барабана на пералнята – не може да бъде нито твърде празен, нито претоварен. Допълнително ще спестите повече, като отстраните петната и силните замърсявания ръчно. Тогава можете да зададете по-ниска температура на пране.

Твърдата вода е пречка?

Водата, която използваме за пране, оказва влияние не само върху състоянието на уреда, но също така и върху качеството на прането. Ако водата е твърда, може да изразходваме по-голямо количество препарати, а прането може да бъде недопрано. Това може да доведе също така до повреждане на отделните елементи на пералнята, например на отвеждащия мръсната вода маркуч, нагревателя и дори барабана. Твърдостта на водата можете да определите самостоятелно с помощта на специален домашен тест. При твърда и средно твърда вода може да бъдат полезни специални препарати за отстраняване на евентуален котлен камък. Добро решение са също така филтрите за вода, монтирани при маркуча на пералната машина.