6 изпробвани начина за почистване на петна

1. Препарати


Използване на силен препарат е най-простият начин за отстраняване на петна. Препаратът за премахване на петна може да се нанесе директно върху петното или да се добави в преградата на пералнята заедно с перилния препарат. Някои уреди са оборудвани с функция за допълнителен кръг на водата с препарата (напр. Aqua Stream в уредите на Hansa) – благодарение на която увеличаваме шансовете за напълно премахване на петното.

2. Студена вода


Със студена вода ще отстраните петна от яйца, сладолед и йогурт. Достатъчно е да накиснете дрехата в съд с вода и да я оставите за 30 минути. В случай на петно от белтък не бива да използвате топла вода – тя може да пресече белтъка, съдържащ се в храната и петното да бъде още по-трудно за отстраняване.

3. Гореща вода

Кафето и чаят съдържат силни дъбилни вещества – танин – които трудно се отстраняват от облеклото. В този случай може да помогне само гореща вода. Дрехите трябва да се накиснат за известно време в съд с гореща вода. Не забравяйте, че не бива да сапунисвате този вид петна, защото само ще затрудните премахването им.

4. Вода + препарат за миене на съдове


Това е най-добрата комбинация за отстраняване на смесени петна, например от сладки десерти, сосове или козметика. Достатъчно е да нанесете препарат върху петното и след това да овлажните със студена вода. Можете също така да накиснете дрехата в хладна вода с добавен препарат за миене на съдове.

5. Лимонена киселина


Лимонената киселина е много подходяща при отстраняване на засъхнали петна от плодове. Разтворете 3 - 4 лъжици лимонена киселина в малко количество топла вода и накиснете в този разтвор замърсената дреха. Пресните петна от плодове светкавично ще отстраните с гореща вода.6. Талк и бензин


Това са ликвидатори на мазните петна. Единственото нещо, което трябва да направите, е да сипете талк върху петното и след 20 минути да отстраните остатъците от талк от повърхността на плата. Изтриването с бензин също така ще помогне за отстраняване на петното. Сега трябва само да поставите дрехата в пералнята и да включите любимата програма за пране. В някои от пералните на Hansa има възможност за създаване на собствена потребителска програма въз основа на избрани настройки на уреда.