Енергийната ефективност е на мода

Когато избираме ново домакинско оборудване, се ръководим от много критерии. Енергийната ефективност със сигурност е важно качество, особено като се вземе предвид постепенното нарастване на цените на тока. Домакинските уреди от по-висок клас на енергийна ефективност често са по-скъпи, но въпреки това си струва да ги вземем предвид особено, ако искаме да купим уред, който ще използваме ежедневно.Клас на енергийна ефективност – какво всъщност означава това?


Всеки уред, консумиращ електрическа енергия, е означен с клас на енергийна ефективност (energy efficiency class). Класът се определя с помощта на букви, където буква G означава най-голям разход на електрическа енергия, а буква A+++ най-нисък разход на енергия. Днес повечето нови уреди се характеризират с клас от A до A+++. Това е така благодарение на усъвършенстването на параметрите на уредите – колкото повече плюсове, толкова по-малък разход на ток. Освен класа на енергийна ефективност производителят е длъжен да посочи годишния разход на енергия в киловатчасове (kWh) – това също ще улесни нашия избор.


Дори с 40% по-малко енергия


Най-работливите уреди в дома ни са хладилниците и фризерите. Те са включени непрекъснато към захранването и затова при тях по-високият клас на енергийна ефективност може да окаже значително влияние върху намаляването на сметките за електрически ток. Хладилниците от марка Hansa с клас на енергийна ефективност A++ (Energy efficiency class A++) позволяват дори 30% спестяване на електрическа енергия, а фризерите от същия клас дори 40% в сравнение с клас A.

100% енергийна ефективност?

Разбира се не всички уреди, които купуваме за нашия дом, трябва да бъдат енергийно ефективни. Всичко зависи от честотата на използване на дадения уред. Със сигурност си струва многодетните семейства да вземат предвид покупката на енергийно ефективна пералня. Съдомиялна машина с клас на енергийна ефективност A++ или A+++ ще бъде добре дошла в домовете, в които често се организират партита и се посрещат гости. Например в съдомиялните машини Hansa клас на енергина ефективност A++ осигурява дори 70 безплатни цикъла на миене годишно.

Семействата, които държат на здравословното хранене, трябва да потърсят и енергийно ефективна фурна - в края на краищата ежедневно приготвените от сърце храни са не само ключ към доброто самочувствие на семейството, но също така и пореден начин за увеличаване на спестяванията.


Виж също